Dr. Rékási József tanár úr kitüntetése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2013. június 4-én Pro Paedagogia Christiana díjat adományozott Dr. Rékási Józsefnek, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium biológiatanárának. A díjat Dr. Erdő Péter bíboros a Konferencia elnöke adta át. A kitüntetéssel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tiszteletét és köszönetét kívánja kifejezni azért az elkötelezett munkáért, amelyet Dr. Rékási József tudóstanárként, pedagógusként és kutatóként végez. Tanár úrnak szívből gratulálunk!

 


Dr. Rékási József:

1935-ben született Bácsalmáson. Az első négy osztályban a Kalocsai Miasszonyunk nővérei tanították, majd a Bajai III. Béla Ciszterci Gimnáziumba került és ott érettségizett. A Szegedi Tudományegyetem biológia-kémia szakán folytatta tanulmányait, ott kezdett foglalkozni ornitológiával (szakdolgozatát a madarak táplálkozásbiológiájából és ektoparazitáiról írta). Kezdő tanári munkája közben folytatta és továbbfejlesztette eddigi kutatásait, valamint megírta doktori disszertációját.

 

1958-tól a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, majd igazgató helyettese volt. 1982-től egészen máig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium biológiatanára. A különböző országos középiskolai biológiai tanulmányi versenyeken (OKTV, Kitaibel Pál Biológia Versenyen, a Mezőgazdasági Múzeum pályázatán, a Katolikus Középiskolai Főhatóság pályázatán) sok tanítványa az élmezőnyben végzett. Kiemelkedően eredményes tanári tevékenysége mellett a Katolikus Középiskolai Főhatóság szakfelügyelője volt 1986-94 között. Nemzetközi Mallophaga kongresszusokon (Ausztrália, Argentína) szakmai előadásokat tartott. Hazai és nemzetközi tudományos folyóiratokban sok tanulmánya jelent meg. A Mallophaga kutatásai nyomán új fajt is neveztek el róla.

 

Dr. Rékási József igazi tudóstanár és nagyszerű pedagógus, aki tevékenysége során a tudományos munka szeretetére is nevelte tanítványait. A közös érettségi-felvételi dolgozatok biológiai pontszámai alapján, Rékási József felkészítő munkája nyomán iskolája az országos mezőnyben általában az első 12 iskola között van. Az érettségizők harmada - negyede választja a biológiát érettségi tárgyként. Tanítványai közül eddig sokan kerültek be különböző orvosi, fogorvosi és gyógyszerészi karokra; továbbá természettudományi (biológus), erdőmérnöki, illetve állatorvosi szakokra. A szakma mellett természetszeretetre és annak védelmére neveli diákjait. Madárgyűrűző szakkört is vezet, diákjaival térképet rajzoltat a madarak visszatéréséről. Neves emberekké vált diákjainak egész sora hálásan gondol volt tanárára (a Debreceni Orvostudományi Egyetemen két egyetemi tanár diákja is van). 2006-ban elnyerte a Rácz Tanár Úr Életműdíjat.