Rimbaud-est

Rimbaud-est

2018. március 7-én, szerdán 15.45-kor a Díszteremben kerül sor AZ ALVÓ című darab bemutatójára, amelyet Arthur Rimbaud „A völgy alvója” című verse ihletett. Ötlet és rendezés: Lucile André és Orianne Campion. A darabot a magyarországi frankofón kulturális hét keretében mutatjuk be.

1870-ben Arthur Rimbaud egy valós élményéből merített ihletet „A völgy alvója” megírásához. Kamaszként egy a családi fészekből történt szökése alkalmával egy élettelen testre talált, amely mintha aludt volna. A fiatal katona holtteste inspirálta tehát a vers megszületését, a vers alaphelyzete pedig a Compagnie des Tropes csapatát, amely a kortárs tánc műfaját és a bohóc karaktert vegyítve dolgozza fel a különös találkozást élő és élettelen között.

Mi történne, ha napjainkban találna rá valaki az „alvó”-ra? Ki lenne ő? Hogyan reagálnánk rá? Napjaink geopolitikai, gazdasági aktualitása legitimálja a kérdésfeltevést, hiszen egyre többen kényszerülnek az utcán élni, akár egyéni életük csődje, akár a migrációs krízis okán.
Bármelyikünk találkozhat tehát az „alvó”-val, őt felébreszteni pedig egyenlő a saját félelmeinkkel és individualizmusunkkal való szembenézéssel, az emberi szenvedésről és a humánumról való gondolkodással.

Az szöveg nélküli előadás a magyarországi frankofón hét keretében valósul meg.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!