Török Ferenc filmrendező a Díszteremben

Török Ferenc

A mozi januárban Török Ferenc filmjeit vetíti (jan. 8.: 1945, jan. 10.: Moszkva tér). A vetítésekhez kapcsolódóan 2018. január 12-én, pénteken este 8-kor a Díszteremben Gelencsér Gábor filmtörténész beszélget a rendezővel.

„Rajtam ragadt a ’Ferike, tudjátok, Moszkva tér!’ titulus. De ma már persze büszke vagyok rá, mikor például látom, hogy San Sebastiánban a rendszerváltásról szóló legfontosabb filmek közt vetítik, vagy hogy a torrenten még mindig pörög. Nyilván külföldön a korszakot uraló káoszt értik a filmből, a hamis vonatjegyeket, az elcsalt érettségit, jobban érdekli őket az az abszurd társadalmi kontextus, hogy a kommunizmusban a fiatalok nem feltétlenül forradalmat csináltak, sokkal inkább utaztak és/vagy csajoztak.” (Moszkva tér)

„A 18 éves fiam izgult végig, és egyszer nagyon sírt. Meglepett, hogy őt is ennyire behúzta. A fiataloknak azért is szól, hogy ne történhessen meg mindez újra, illetve, hogy velük ne lehessen soha ilyet tenni. Tudjuk: amiről beszélni mersz, azt legyőzöd.” (1945)

 A 2001-es Moszkva tér c. film frissen digitalizált változatával és a tavasszal már vetített, azóta több jelentős külföldi filmfesztiválon (Berlin, Miami, Washington, Jeruzsálem) díjat nyert 1945 c. filmmel várjuk a rendezőt, Török Ferencet.

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!